اگر شما هم از سامانههای ارسال پیامک انبوه استفاده کرده باشید عبارات پیامک تبلیغاتی و پیامک خدماتی را شنیدهاید و شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که پیامک تبلیغاتی و پیامک خدماتی چه تفاوتی با یکدیگر دارند.
در این مقاله ما این موضوع را به صورت کامل شرح خواهیم داد و هر یک از انواع پیامک تبلیغاتی و پیامک خدماتی را به صورت کامل به شما معرفی خواهیم کرد.
اگر با سامانه ارسال پیامک انبوه آشنا نیستید به شما توصیه میکنیم قبل از مطالعه ادامه این مقاله، مقاله «سامانه ارسال پیامک انبوه چیست؟» را مطالعه کنید.
پیامک (SMS) تبلیغاتی چیست؟
اگر بخواهیم یک تعریف کوتاه و ساده از پیامک تبلیغاتی بیان کنیم میتوان اینگونه بیان کرد:
پیامک تبلیغاتی آن دسته از پیامکهایی است که با هدف بازاریابی و تبلیغات برای مخاطبان ارسال میشود.
با توجه به تعریف بالا، بیشتر پیام کوتاههایی که ما در روز دریافت میکنیم تبلیغاتی است. پیامکهای فروشگاههای محلی، تورهای مسافرتی، آموزشگاههای کنکور و موارد مختلف همه در دسته پیامکهای تبلیغاتی جای میگیرند.
با توجه به تعریف بالا اگر یکی از دوستان ما برای ما، پیامکی با مضمون تبلیغات کسب و کار خود ارسال کند آن هم جز پیامکهای تبلیغاتی به حساب میآید.
لازم به ذکر است که پیامک تبلیغاتی تنها با هدف تبلیغ یک محصول و یا یک کسب و کار ارسال نمیشود. برای مثال هنگامی که در آستانه انتخابات، کاندیدها برای عموم مردم پیامک ارسال میکنند هم، در حال ارسال پیامک تبلیغاتی هستند. چون با اینکار خود، اهداف و برنامههای خود را تبلیغ میکنند.
پس هر پیامکی که با مضمون تبلیغات به جامعهای از مخاطبان ارسال شود پیامک تبلیغاتی است.
برای استفاده موثرتر از سامانههای ارسال پیامک انبوه مقاله «عوامل موفقیت در ارسال پیامک انبوه» را مطالعه کنید.
پیامک (SMS) خدماتی چیست؟
در کنار پیامک تبلیغاتی نوعی دیگر از پیامک به نام پیامک خدماتی وجود دارد که کاملا مشابه پیامک تبلیغاتی است و تنها تفاوت آن در نوع متن پیام است. به دو متن پیامی که در زیر قرار دارد توجه کنید.
«فروش محصولات فروشگاه … با 25 درصد تخفیف فقط امروز و فردا»
«بیمه شده محترم نسخه الکترونیک شما در داروخانه … و در تاریخ 01/08/1400 تحویل گردید.»
تفاوت این دو نوع پیام چیست؟ تفاوت این دو نوع پیام در نوع خدماتی و تبلیغاتی بودن پیامک است. پیامک اول یک پیامک تبلیغاتی و پیامک دوم یک پیامک خدماتی است.
پیامک خدماتی به پیام کوتاههایی گفته میشود که هدف آنها اطلاعرسانی و مواردی مانند آن است. پیامک خدماتی هر هدفی به جز تبلیغ میتواند داشته باشد. برای مثال پیامکهای اطلاعرسانی تراکنشهای حساب بانکی، پیامک خدماتی است. علاوه بر پیامک تراکنشهای حساب، پیامکهای رمز دوم پویا، پیامک اطلاعرسانی باقیمانده شارژ اینترنت، پیامک اطلاعرسانی قبوض، و موارد این چنینی که هدف از ارسال آنها ارائه خدمت است در دسته پیامکهای خدماتی جای میگیرند.
در مثال بالا، هدف پیامک اول تبلیغ محصولات یک فروشگاه است و به همین دلیل در دستهی پیامکهای تبلیغاتی جای میگیرد. اما برخلاف پیامک اول، پیامک دوم یک پیامک در جهت اطلاعرسانی است و در دستهی پیامکهای خدماتی جای میگیرد.
تفاوت پیام کوتاه تبلیغاتی و پیام کوتاه خدماتی چیست؟
در بالا انواع پیامک تبلیغاتی و پیامک خدماتی را به شما معرفی کردیم. در این قسمت در رابطه با تفاوت این دو با شما صحبت میکنیم.
مهمترین تفاوت پیام کوتاه تبلیغاتی و پیام کوتاه خدماتی در قابلیت ارسال به بلک لیست است. پیام کوتاههای خدماتی قابلیت ارسال به بلک لیست (مخاطبانی که دریافت پیامک تبلیغاتی خود را مسدود کردهاند) را دارند اما پیام کوتاههای تبلیغاتی این قابلیت را ندارند.
شما هنگامی که برای جامعه هدفی از مخاطبان خود پیام کوتاه تبلیغاتی ارسال میکنید؛ این پیام به دست همه مخاطبان شما نمیرسد و تنها به مخاطبانی میرسد که دریافت پیام کوتاه تبلیغاتی خود را مسدود نکردهاند. اما هنگامی که شما پیام کوتاه خدماتی ارسال میکنید همهی مخاطبان، چه آنها که دریافت پیام تبلیغاتی خود را مسدود کردهاند و چه آنها که دریافت پیام تبلیغاتی را مسدود نکردهاند میتوانند پیام را دریافت کنند.
شاید برای شما این سوال ایجاد شود که
چطور هنگامی که پیام کوتاه ارسال میشود نوع تبلیغاتی و خدماتی آن مشخص میشود؟
در پاسخ باید گفت که خطوط ارسال پیام کوتاه خدماتی با خطوط ارسال پیام کوتاه تبلیغاتی متفاوت است. یعنی اگر شما با خطوط خدماتی هر پیام کوتاهی را ارسال کنید برای کلیهی مخاطبان چه آنهایی که در بلک لیست هستند و چه آنهایی که در بلک لیست نیستند ارسال میشود.
برای آگاهی با هزینه ارسال پیامک
امکان دارد اکنون این سوال برای شما ایجاد شود که
چرا کسبوکارها برای ارسال پیامکهای تبلیغاتی خود به جای استفاده از خطوط تبلیغاتی، از خطوط خدماتی استفاده نمیکنند؟
خطوط پیام کوتاه تبلیغاتی، محدودیت عرضه ندارند و به کلیهی افراد حقیقی و حقوقی به راحتی عرضه میشود. اما خطوط پیام کوتاه خدماتی محدودیت عرضه دارند و علاوه بر اینکه تنها به افراد و شرکتهای حقوقی عرضه میشود، بلکه برای دریافت آنها به وثیقه هم نیاز است و به راحتی در اختیار کسی قرار داده نمیشود. همچنین علاوه بر شخصیت حقوقی و وثیقه، شرکت درخواست کننده خطوط خدماتی باید مستنداتی مبنی بر اینکه دارای جامعهی مخاطبانی است و قصد دارد از این خطوط برای اطلاعرسانی و ارائه خدمت استفاده کند ارائه دهد.
اگر علاقمند به کسب اطلاعات در رابطه با روشهای ارسال پیامک انبوه هستید مقاله «بهترین روشهای ارسال پیامک انبوه» را مطالعه کنید.
هزینه خرید خطوط پیامک تبلیغاتی و خدماتی
هزینه دریافت خطوط خدماتی و خطوط تبلیغاتی تفاوتی با یکدیگر ندارد و هر دو با یکدیگر برابر است. تنها چیزی که قیمت خطوط مختلف را متفاوت میکند؛ تعداد ارقام شماره و رند بودن شماره است.
کلیه موارد در رابطه با هزینه ارسال پیامک انبوه را در مقاله «تعرفه و قیمت ارسال پیامک با استفاده از سامانههای ارسال پیام کوتاه انبوه» به صورت کامل شرح دادهایم.
برای دریافت خطوط خدماتی شما باید ابتدا درخواست یک خط تبلیغاتی بدهید و هزینه خط تبلیغاتی خود را براساس تعداد ارقام و میزان رند بودن به شرکت رهیاب پیام گستران بپردازید. پس از دریافت خط تبلیغاتی میتوانید مدارک مربوطه برای تبدیل خط تبلیغاتی به خدماتی را به شرکت رهیاب ارائه دهید و خط خود را بدون هزینه خدماتی کنید.
امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد. اگر از این مقاله لذت بردید آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.
در صورتیکه در رابطه با خطوط خدماتی و تبلیغاتی سوالاتی در ذهن دارید و یا قصد خرید هر یک از این خطوط را دارید؛ با شماره 87110 تماس بگیرید؛ کارشناسان رهیاب آماده پاسخگویی به سوالات شما عزیزان هستند.